Ύστατη ευκαιρία για κατεστημένο Ρεπουμπλικανών να σταματήσει Τραμπ

Apostolis ZoupaniotisΤου Αποστόλη Ζουπανιώτη

Μετά τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών της λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης», το κύριο ερώτημα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι, αν τελικά υπάρχει δυνατότητα να σταματήσει η «κούρσα» του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, από την κατάκτηση του χρίσματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Κερδίζοντας την Τρίτη 7 πολιτείες (έναντι τριών του Τεντ Κρουζ και μιας του Μάρκο Ρούμπιο) και φτάνοντας τους 316 εκλέκτορες, έναντι 226 του Τέντ Κρουζ και 106 του Μάρκο Ρούμπιο, έχει ήδη διανύσει το ένα τέταρτο του δρόμου, μέχρι τον μαγικό αριθμό 1.237 που θα του δώσει το χρίσμα.

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν, ότι πλέον το παράθυρο ευκαιρίας για να σταματήσει η  νικηφόρα πορεία του Τραμπ είναι περιορισμένο και θα παραμείνει ανοιχτό μόνο μέχρι τις 15 Μαρτίου, τις προκριματικές της Φλόριδας. Για να εμποδιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποσυρθούν τουλάχιστον δύο από τους αντιπάλους του, και να μείνει στην κούρσα ένας εκ των γερουσιαστών Κρουζ και Ρούμπιο. Παρότι η λύση που προτιμά το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, στην πραγματικότητα ο Τεντ Κρουζ είναι αυτές που έχει καλύτερες πιθανότητες, καθώς είναι αρκετά συντηρητικός για να κόψει ψήφους από τον Τραμπ. Όμως, αν παραμερίσει κανείς κάποιες ακραίες τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κρουζ στις βασικές του θέσεις είναι εξίσου ακραίος, άρα δύσκολα θα εξασφαλίσει ψήφους ανεξαρτήτων και μετριοπαθών δημοκρατικών, που τόσο τις χρειάζεται για να κερδίσει τη Χίλαρι.

Ωστόσο, ίσως κι αυτό να μην  αρκεί για να νικηθεί ο Τραμπ, αφού έδειξε ότι κερδίζει με την ίδια άνεση τον συντηρητικό νότο, την μετριοπαθή Βιρτζίνια (που συνήθως αποτυπώνει το πολιτικό κλίμα ολόκληρης της χώρας ) και τη φιλελεύθερη Μασαχουσέτη. Δεν τον επηρέασαν καν οι συντονισμένες επιθέσεις όλων των ρεπουμπλικανών  αντιπάλων του, των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και αυτού ακόμη του Πάπα Φραγκίσκου. Αφού το εκλογικό του ρεύμα μοιάζει με νέο συντηρητικό κίνημα – όπως το χαρακτήρισε ο κυβερνήτης Νέας Ιερσέης Κρις Κρίστι – κάτι σαν ένα καινούργιο Tea Party.

Αντίθετα στους Δημοκρατικούς  τα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα. Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζοντας 7 πολιτείες, έναντι τεσσάρων του Μπέρνι Σάντερς, φτάνει τους 1.034 εκλέκτορες και της υπολείπονται ακόμη 1.350 για τον μαγικό αριθμό 2.383. Ενώ ο Σάντερς με τους 408 του εκλέκτορες, ακόμη και με περισσότερες νίκες στις επόμενες αναμετρήσεις, μάλλον θα περιοριστεί να προωθήσει το μήνυμά καθώς η εκστρατεία του διαθέτει τα χρήματα κι ο ίδιος – όπως δήλωσε – τη θέληση.

Το μυστικό της επιτυχίας  της Χίλαρι Κλίντον διαφάνηκε από τις προκριματικές της Νότιας Καρολίνας και επιβεβαιώθηκε την «Σούπερ Τρίτη» στις πολιτείες του Νότου, αλλά και στη φιλελεύθερη Μασαχουσέτη. Η Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να ξαναχτίσει τον συνασπισμό της παραδοσιακής ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος με τους αφροαμερικανούς και τους λατινοαμερικανούς, την ίδια ακριβώς συμμαχία που χάρισε τη νίκη στο σύζυγό της πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, το 1992.

Οι Δημοκρατικοί – με δεδομένα τα προβλήματα της Χίλαρι λόγω των γνωστών e-mail και της αντιπάθειας μερίδας του εκλογικού σώματος προς τους Κλίντον – εύχονται να καταλάβει το χρίσμα ένα εξτρεμιστής όπως ο Τραμπ, γιατί θα διευκολύνει τα πράγματα το Νοέμβριο. Όμως, αν φανεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει το χρίσμα, ίσως ανοίξει ο δρόμος για την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του μεγιστάνα και πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης, Μάικλ Μλούμπεργκ, ο οποίος ίσως αποτελέσει τη νικηφόρο επιλογή για όσους δεν θέλουν τη Χίλαρι Κλίντον στο Λευκό Οίκο.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:08

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.