Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας και τα πραγματικά ερωτήματα

gavos1

 

Του Θανάση Γκαβού, Λονδίνο
 
Όσο και να μη θέλει να το παραδεχθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον, το σχέδιο συμφωνίας  που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τουσκ για την αλλαγή στη σχέση Βρετανίας-ΕΕ είναι μία αρκετά ηπιότερη εκδοχή του σεναρίου που περιέγραφε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Αναπόφευκτα η έμφαση δίνεται στο  θέμα της πρόσβασης των κοινοτικών εργαζομένων στη Βρετανία στο εθνικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας. Η τετραετής απαγόρευση που επεδίωκε ο κ. Κάμερον αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου, αλλά ως «περιορισμός»  πρόσβασης στα επιδόματα.

Αυτό που στην πραγματικότητα προσφέρουν οι Βρυξέλλες στον Βρετανό Πρωθυπουργό  είναι ένας αρχικός αποκλεισμός των Ευρωπαίων εργαζομένων από τα επιδόματα που μέχρι τώρα δικαιούνται, αλλά σταδιακά θα μπορούν να λαμβάνουν  κάποιες πρώτες οικονομικές ενισχύσεις μέχρι να περάσει η τετραετία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα πρόνοιας.
Επίσης, δεν προτείνεται η κατάργηση της επιβολής των επιδομάτων τέκνων για κοινοτικούς των οποίων τα παιδιά ζουν σε άλλη χώρα, αλλά η μείωση του ποσού αυτών.
Επομένως ο κ. Κάμερον ίσως θα ήταν καλύτερα να αρχίσει να δίνει έμφαση σε κάποιες άλλες πρόνοιες του σχεδίου συμφωνίας που μοιάζουν να είναι πιο σημαντικές αλλαγές στο στάτους κβο. Συγκεκριμένα η για πρώτη φορά αναγνώριση από την ΕΕ ότι η ενωμένη Ευρώπη έχει περισσότερα από ένα νομίσματα και ότι η Βρετανία εξαιρείται από την αρχή της όλο και στενότερης πολιτικής ένωσης των κρατών-μελών. Ή το γεγονός ότι χρήματα Βρετανών φορολογουμένων δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών της ευρωζώνης, όπως έγινε με την Ελλάδα πέρυσι.
Θετική για τον Πρωθυπουργό είναι και η αναφορά περί απόρριψης κοινοτικών νομοθεσιών από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά υπό προϋποθέσεις και εφόσον το 55% των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών συνενώσουν δυνάμεις.
Εν ολίγοις, το σχέδιο συμφωνίας που ο κ. Κάμερον χαιρέτισε ως «πραγματική πρόοδο» δε θα αλλάξει στο ελάχιστο τη γνώμη των ευρωσκεπτικιστών. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα πείσει τους αναποφάσιστους, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πλέον μάχη στήθος με στήθος ενόψει του δημοψηφίσματος – που είναι απολύτως πιθανό να διενεργηθεί στα τέλη Ιουνίου, μόλις σε περίπου τέσσερις μήνες από τώρα.
Επ’ αυτού του ερωτήματος δεν υπάρχει μία απάντηση. Πολλοί θα πουν ότι ο κ. Κάμερον κατάφερε να δείξει πως στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ευρώπης η Βρετανία μπορεί να διεκδικήσει κάποια πράγματα και ορισμένες εξαιρέσεις και ότι επομένως ο λόγος της πράγματι μετράει και ότι αυτό είναι μια κάποια εγγύηση.
Άλλοι θα θεωρήσουν ότι η «νέα σχέση» που τους παρουσιάζεται δεν είναι στην ουσία καθόλου νέα και επομένως αφού ο θόρυβος που ο ίδιος ο Ντέιβιντ Καμερον προκάλεσε δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα ποιο είναι το νόημα παραμονής σε μία ένωση που δε λειτουργεί ικανοποιητικά για τη Βρετανία.
Αλλά εν τέλει ο θόρυβος από  την πλευρά του κ. Κάμερον και το σχέδιο συμφωνίας που είναι τώρα στο τραπέζι δεν έχουν και τόση σημασία για τους αναποφάσιστους Βρετανούς. Το πραγματικό ερώτημα για  πολλούς, ίσως τους περισσότερους από αυτούς, είναι αν οικονομικά και σε επίπεδο διεθνούς υπόστασης η παραμονή στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της χώρας τους. Και η διαπραγμάτευση του κ. Κάμερον ελάχιστα συνδέεται  με το συγκεκριμένο ερώτημα.
Επιπλέον στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο μια σημαντική μερίδα του βρετανικού πληθυσμού και έχει να κάνει με τη δημοκρατική και ηθική νομιμοποίηση της ΕΕ μετά από τις… αμφιλεγόμενες αντιδράσεις της απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση που έχει κληθεί να διαχειριστεί.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.