Η καμπή της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

 
ΤALFONSOS BITALIS smallου Αλφόνσου Βιτάλη
 
Με το βλέμμα στραμμένο στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για στην συζήτηση και διευθέτηση του Ελληνικού χρέους,είναι η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αμέσως μετά τις γιορτές αρχίζει τα νέα κρίσιμα ραντεβού και τις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς.

 

 

Με βάση ένα πρώτο προγραμματισμό που έχει κάνει η Κυβέρνηση πρέπει να κλείσει το ασφαλιστικό , που θεωρείται «καυτό» θέμα, στα μέσα Γενάρη ή το αργότερο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και εάν είναι δυνατόν χωρίς νέα περικοπή των κύριων συντάξεων, ενώ το άλλο ακανθώδες θέμα αυτό των κόκκινων δανείων να έχει λυθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Φεβρουάριο προκειμένου να εκταμιευτούν περίπου 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν η Ελληνική Κυβέρνηση και οι Θεσμοί έχουν προετοιμάσει μια ατζέντα με την οποία θα ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση και η οποία δίνει ακόμα δυνατότητες διαπραγμάτευσης σε ορισμένα θέματα. Η ατζέντα σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει:
 
-Την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μια σειρά από ρυθμίσεις/ μέτρα που υπολείπονται για να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ, ήτοι κατά 1,8 δισ. ευρώ περίπου. Η πρόταση με την οποία ετοιμάζεται να κατέβει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αναμένεται ότι θα προβλέπει τελικώς τη σύσταση τριών Ταμείων αλλά και τη διατήρηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων, υπό τη μορφή όμως πόρων του ασφαλιστικού συστήματος και όχι της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας ξεχωριστά. Επίσης, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κάλυψη των μέτρων χωρίς να απαιτείται περικοπή των κύριων συντάξεων.
 
-Την διευθέτηση και ολοκλήρωση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2016-2019), με το οποίο θα αντιμετωπίζεται και οποιαδήποτε απόκλιση του προϋπολογισμού του 2016. Ένα δε βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να διευθετηθεί με τους Θεσμούς είναι η δημιουργία και καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 0,5% , αλλά και ο προσδιορισμός ρυθμίσεων/ μέτρων προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός και του 2017 και του 2018.
 
- Την τελική επεξεργασία και ψήφιση από τη Βουλή του κανονισμού για το άνοιγμα της αγοράς όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων. Εκτός από την πώληση των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και των στεγαστικών που δεν αφορούν την απόκτηση κύριας κατοικίας, μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει -σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδας να αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους θα πωλούνται σε ιδιωτικά κεφάλαια τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη διαπραγμάτευση θα μπουν και τα «κόκκινα» δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, ωστόσο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα «προστατέψει» από τη διαδικασία της μεταβίβασης.
 
Πάντως από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του 2016, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει στο «κουαρτέτο» αναλυτικά και κοστολογημένα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Τα συνολικό αυτό πακέτο είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο και επώδυνο και δημιουργεί προβληματισμούς στην Κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την Κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες συζητεί αναλυτικά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα έχει δώσει εντολές να υπάρχει σοβαρή επεξεργασία και τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις από την Ελληνική κυβέρνηση ώστε το «μίγμα» που θα συμφωνηθεί με τους Θεσμούς να είναι πιο ανεκτό από την κοινωνία.
Φαίνεται- για την ώρα τουλάχιστον- ότι αυτά τα δύσκολα μέτρα θα κληθεί να τα περάσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ καθώς με τις μέχρι τώρα ενδείξεις (μένει να ακουστούν οι τελικές θέσεις όλων όταν θα είναι στην τελική μορφή και προς ψήφιση στη Βουλή οι ρυθμίσεις) τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν θα συναινέσουν.
Για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός επιμένουν στη στήριξη από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι τυχόν στήριξη από μεμονωμένους βουλευτές κομμάτων "θα ήταν εννοείται καλοδεχούμενη".
Κομματικές πηγές τέλος, εκτιμούν πως "η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συμπαγής και πλήρως συνειδητοποιημένη", εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση δεν θα τορπιλίσει κανείς την προσπάθεια της κυβέρνησης. Παράλληλα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως είναι άλλο πράγμα η καταγραφή προβληματισμών και αντιδράσεων ακόμα και δημοσίως βουλευτών της πλειοψηφίας και άλλο η τελική στάση τους κατά την ψηφοφορία των κρίσιμων νομοσχεδίων στη Βουλή.
 
 
 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:25

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.