Η Βουλή άναψε το πράσινο φως για αναστολή των δόσεων για εννέα μήνες

Με 31 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον, η Ολομέλεια της Βουλής  ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων για εξυπηρετούμενα δάνεια.  Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης. Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ και  η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων.
 
Η Ολομέλεια της Βουλής, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία το απόγευμα της Κυριακής, έκανε αποδεχτό το αίτημα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για αναβολή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου που αφορά την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αφορά παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού ύψους μέχρι δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (€2.000.000.000) σε Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ), τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και κατέχουν άδεια λειτουργίας από εποπτικές αρχές άλλων κρατών μελών για τα οποία η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενεργεί ως αρχή κράτους μέλους υποδοχής, εξαιρουμένων των υποκαταστημάτων ιδρυμάτων τρίτων χωρών. 
 
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συνεδρία της που ορίστηκε για τις 2 Απριλίου.
 
Κατά τη σημερινή συνεδρία, στην ψηφοφορία για τον νόμο που εγκρίθηκε, ψήφισε αρχικά το ένα τρίτο των Βουλευτών, που παρέστη στην αίθουσα της Ολομέλειας ώστε να συσταθεί απαρτία, δια ανατάσεως χειρός. Κατεγράφη η ψήφος τους και ακολούθως αποχώρησαν από την αίθουσα.
 
Οι υπόλοιποι Βουλευτές ειδοποιούνταν από τις υπηρεσίες της Βουλής με αλφαβητική σειρά, προσέρχονταν ένας -ένας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας χωρίς να καταλάβουν το έδρανο τους και απαντούσαν προφορικά εάν υπερψηφίζουν ή καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.
 
Προ ημερησίας διατάξεως, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη και προς τιμή των ηρώων του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία του κορωνοϊού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής για τους επαγγελματίες υγείας και για όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια της ανάσχεσης της πανδημίας. Ο κ. Συλλούρης εξήρε την προσπάθειά τους και διαβεβαίωσε ότι η Βουλή προβαίνει στα αναγκαία ώστε να προστατευθεί το ιατρικό προσωπικό, προσθέτοντας ότι «θα το προστατεύσουμε τις επόμενες ημέρες ακόμα περισσότερο».
 
Με τον Νόμο που ψηφίστηκε, εξουσιοδοτείται το Υπουργικό Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και από αρμόδιες εποπτικές αρχές, εφόσον σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα η λήψη τέτοιων μέτρων συμβάλλει στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Δημοκρατίας.
             
Με βάση το νόμο και ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίζει για τη λήψη μέτρων αναστολής ή να εξουσιοδοτεί τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να αποφασίζουν για την αναστολή αποπληρωμής δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων για παραχωρηθείσες πιστωτικές διευκολύνσεις, προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Πηγή ΚΥΠΕ

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.