Μπουρουντί: Πάνω από 6.000 πτώματα σε έξι ομαδικούς τάφους

Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Μπουρούντι εντόπισε πάνω από 6.000 πτώματα σε έξι ομαδικούς τάφους στην επαρχία Καρούσι, το μεγαλύτερο τέτοιο εύρημα από τότε η κυβέρνηση ξεκίνησε τις έρευνες αυτής της φύσης σε εθνικό επίπεδο τον Ιανουάριο.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πιερ Κλαβέρ Ντζαϊκαριγέ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εκταφιάστηκαν τα λείψανα 6.032 θυμάτων και ανασύρθηκαν χιλιάδες σφαίρες. Για την αναγνώριση κάποιων θυμάτων αξιοποιήθηκαν ρούχα, γυαλιά και κομποσκοίνια.

Το μικρό κράτος της ανατολικής Αφρικής προσπαθεί να ξεπεράσει το βίαιο παρελθόν του, που σημαδεύτηκε από την αποικιακή κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο και σειρά σφαγών. Αναφερόμενος στη σφαγή που θεωρείται ότι είχε στόχο μέλη της εθνικής ομάδας των Χούτου, ο Ντζαϊκαριγέ δήλωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων κατάφεραν «να σπάσουν τη σιωπή» που τους επιβλήθηκε πριν από 48 χρόνια.

Ο πληθυσμός του Μπουρούντι είναι μοιρασμένος ανάμεσα στις εθνότητες των Τούτσι και των Χούτου. Ο εμφύλιος πόλεμος - ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους πριν τερματιστεί το 2005 - προσέλαβε στην πορεία χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ φυλών. Η κρατική επιτροπή Αλήθειας συστήθηκε το 2014 για να ερευνήσει φρικαλεότητες από το 1885, όταν έφθασαν οι ξένοι στο Μπουρούντι, ως το 2008, όταν τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η ειρηνευτική συμφωνία.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.000 ομαδικοί τάφοι σε όλη τη χώρα και έχουν αναγνωριστεί πάνω από 142.000 θύματα. Η εντολή της δεν συμπεριλαμβάνει πάντως το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου της διακυβέρνησης από τον σημερινό πρόεδρο, τον Πιερ Ενκουρουνζιζά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:52

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.