Μογκερίνι: Η ΕΕ καλεί επίσημα την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τη δράση της στη Συρία

"Υπό το φως της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν μπορεί να επιτευχθεί στρατιωτικά" και "καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση", δήλωσε εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.



Στη δήλωσή της η Μογκερίνι προειδοποιεί ότι "οι ανανεωμένες ένοπλες εχθροπραξίες στα βορειοανατολικά θα υπονομεύσουν περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, θα επιδεινώσουν τα δεινά των πολιτών και θα προκαλέσουν περαιτέρω μετατοπίσεις", ενώ "οι προοπτικές για την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία θα είναι πιο δύσκολη".

Η κ. Μογκερίνι σημειώνει ότι η "μονομερής δράση από την Τουρκία απειλεί την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την ήττα του Da`esh, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος".

"Η στρατιωτική δράση θα υπονομεύσει πράγματι την ασφάλεια των τοπικών εταίρων του Συνασπισμού και θα διακινδυνεύσει την παρατεταμένη αστάθεια στη βορειοανατολική Συρία, παρέχοντας γόνιμο έδαφος για την αναζωπύρωση του Da`esh, που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια", προειδοποιεί η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Η ασφαλής κράτηση τρομοκρατών μαχητών είναι επιτακτική προκειμένου να αποφευχθεί η συμμετοχή τους στις τάξεις τρομοκρατικών ομάδων", σημειώνει.

Τονίζει ακόμη ότι "είναι απίθανο η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται από την Τουρκία, να ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή των προσφύγων, όπως ορίζει η UNHCR".

"Η ΕΕ διατηρεί τη θέση της για την επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισθέντων σε τόπους καταγωγής τους πρέπει να είναι ασφαλής, εθελοντική και αξιοπρεπής όταν επιτρέπουν οι συνθήκες", αναφέρει και προειδοποιεί ότι  "οποιαδήποτε προσπάθεια για δημογραφική αλλαγή θα ήταν απαράδεκτη".

Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι "η ΕΕ δεν θα παράσχει βοήθεια σταθεροποίησης ή ανάπτυξης σε περιοχές όπου αγνοούνται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών."

"Συμμεριζόμαστε τον στόχο του τερματισμού της βίας, της αποτροπής της τρομοκρατίας και της προώθησης της σταθερότητας στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή", αναφέρει και υπενθυμίζει ότι "η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κριτικά σημαντικός παράγοντας στη συριακή κρίση και στην περιοχή και η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχαίρει την Τουρκία για τον σημαντικό ρόλο της ως χώρας υποδοχής Σύρων προσφύγων".

"Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", αναφέρει. "Η ΕΕ εξακολουθεί να παροτρύνει όλα τα μέρη να εξασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία", τονίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας" και "αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012, η ​​οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ", καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.