Για κρατικό μονοπώλιο κάνει λόγο ο ΠΙΣ


Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κάνει λόγο για κρατικό μονοπωλιακό σύστημα αναφορικά με το ΓεΣΥ και δηλώνει, παράλληλα, ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), σε ανακοίνωσή του με την οποία εκφράζει «κατάπληξη» για την αιφνιδιαστική επίσκεψη της ΕΠΑ στα γραφεία του. Ο ΠΙΣ καλεί την ΕΠΑ να εξηγήσει με ποιο τρόπο το ΓεΣΥ, όπως είναι σχεδιασμένο, ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υγείας.


 
Ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει ότι κλιμάκιο της ΕΠΑ επέδραμε αιφνιδίως στα γραφεία του «σε αναζήτηση πειστηρίων που να στοιχειοθετούν ισχυριζόμενες δήθεν παράνομες αποφάσεις, παράνομες συμφωνίες ή και παράνομες εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ ΠΙΣ, Επιστημονικών Εταιρειών και Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων που να παρακωλύουν ή να νοθεύουν τον ανταγωνισμό».
 
Ο ΠΙΣ, οι Επιστημονικές Εταιρείες και οι Τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεν παρακώλυσαν κανένα να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, κάτι που αποδεικνύεται από τον αριθμό εγγραφής ιατρών στον κατάλογο του ΟΑΥ».
 
Η τραγική εδώ ειρωνεία, συνεχίζει ο ΠΙΣ, είναι ότι τα μέλη του καλούνται από το κράτος να ενταχθούν «σε ένα κρατικό μονοπωλιακό σύστημα και έχουν να ανταγωνιστούν άνισα με τον ΟΚΥΠΥ, ο οποίος λειτουργεί έχοντας πρόσβαση σε κάλυψη από το κράτος και τυχόν έλλειμμά του. Οι ιατροί στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν τέτοια πρόσβαση. Να μας κοινοποιήσει η ΕΠΑ με ποιο τρόπο το ΓεΣΥ όπως είναι σχεδιασμένο ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υγείας, εφ’ όσον ισχύουν οι ισοπεδωτικές αποζημιώσεις των παρόχων υγείας», σημειώνει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι ο ΠΙΣ, οι Επιστημονικές Εταιρείες και οι Τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι «δεν εκπροσωπούν εμπορικά συμφέροντα ούτε και ασκούν οικονομική δραστηριότητα, οπότε πιστεύουμε ότι δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΠΑ και προσδοκούμε ότι η διερεύνησή τους θα μας δικαιώσει πλήρως».
 
Ο ΠΙΣ διερωτάται ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού «όταν με τις ενέργειες της αντιβαίνει στους όρους εντολής της που είναι να στηρίζει και να προστατεύει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς  και του υγιούς ανταγωνισμού».
 
Καλεί επίσης την κυβέρνηση, τη νομοθετική εξουσία, τις αρχές του κράτους και τον κάθε αρμόδιο αξιωματούχο να  προστατεύσει τα συμφέροντα του ασθενή από τα μονοπώλια και τη ρύθμιση της αγοράς από αυτά, να ακούσουν τις απόψεις του ΠΙΣ, των Επιστημονικών Εταιρειών και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων και να επικεντρωθούν όλοι στο να βελτιωθεί σχεδιαστικά, νομικά, οικονομικά και διοικητικά το ΓεΣΥ.
 
«Η δημόσια υγεία χρειάζεται λιγότερα πολιτικά παιχνίδια και περισσότερη δουλειά. Ο ανταγωνισμός είναι το βασικό συστατικό της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών», αναφέρει.
 
Ο ΠΙΣ καταλήγει σημειώνοντας ότι διαφυλάσσει τα έννομα δικαιώματά του ακόμη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εν λόγω ενέργειες.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:10

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.