Ικανοποίηση κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή στήριξη

Πλήρη ικανοποίηση εκφράζει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της οποίας έτυχε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους ομολόγους του καθώς και για την ξεκάθαρη συμπαράσταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος δήλωσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως αναμενόμενη τη στήριξη και είπε ότι τώρα θα δοθεί χρόνος στη διπλωματία. Υπογράμμισε ωστόσο, τη σημασία, των τοποθετήσεων χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο κράτος που να είδε αρνητικά τα όσα ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως έμμεση απειλή και μη τυχαίες τις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου για τη συμβολή της Τουρκίας στην ασφάλεια της Ευρώπης, σχετικά με τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον. Συζήτησαν είπε για τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι στόχος της πλευράς μας είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και δεν απέκλεισε οι ενέργειες της Τουρκίας να συσχετίζονται. Το θέμα είπε θα συζητηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο αύριο.

Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία της με ενεργειακούς κολοσσούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, αναμένεται ίσως και εντός της ημέρας να κλειδώσει και να ανακοινωθεί συμφωνία για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις εδώ και ένα μήνα, με τη γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑΛ και την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα αναλάβουν από κοινού τις έρευνες στο τεμάχιο 7, για αναζήτηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Εξελίξεις δρομολογήθηκαν και για το τεμάχιο 12 και το κοίτασμα Αφροδίτη. Προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες νέες διαβουλεύσεις με τις εταιρείες Noble, Shell και Delek για τον τρόπο κατανομής των ποσοστών επί των εσόδων.

Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε πριν, ούτε και μετά τη λύση δεν θέλει οι Τουρκοκύπριοι να έχουν λόγο στο θέμα της ενέργειας.
Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο κύριος Ακιντζί είπε ότι η εναλλακτική την οποία θέλουν οι Ελληνοκύπριοι είναι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι να καθίσουν και να παρακολουθούν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.  
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε επίσης ότι στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον Μάιο του 2015 έθεσε το θέμα του φυσικού αερίου. Του ζήτησε, αναφέρει, είτε να αναβληθεί για κάποιο διάστημα ή να κινηθούν από κοινού και ο πρόεδρος Αναστασιάδης του απάντησε ότι δεν θα προχωρήσει αυτό το θέμα στο άμεσο μέλλον και θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό.
Με τις εξελίξεις στα ενεργειακά, εξηγεί ο κύριος Ακιντζί, είναι σαν να λένε οι Ελληνοκύπριοι στους Τουρκοκύπριους ότι έχουν και αυτοί Μεσόγειο και να κάνουν το ίδιο.
Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά ενθαρρύνεται από τον διεθνή παράγοντα και αναφέρθηκε σε λάθος ίδιο με την ένταξη του 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Αιμιλία Μιχαήλ
Πηγές: Στέλλα Μιχαήλ, Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:47

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.