Μεγάλες προοπτικές στη ΝΑ Ασία για προώθηση κυπριακών συμφερόντων

Η Νοτιοανατολική Ασία παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές για προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα τις προοπτικές που διανοίγονται για αύξηση του εμπορίου και προσέλκυση ξένων επενδύσεων από την περιοχή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus με θέμα «Exploring Business Avenues in East and South East Asia» που διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Στέλιος Δημητρίου, συμφώνησαν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αγορά που προσφέρει μεγάλες προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων και για την αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων.

«Ξεκάθαρα, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα χωρών το οποίο ως Κύπρος οφείλουμε να μελετήσουμε πιο προσεκτικά και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», είπε στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών.

Χαιρέτισε, παράλληλα, την απόφαση του ΚΕΒΕ για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Νοτιοανατολικής Ασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, με επιχειρηματίες από ανερχόμενες αγορές όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Λάος και η Μιανμάρ, αλλά και περισσότερο αναπτυγμένες, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ένωση με τις χώρες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, ενώ είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια Συνολική Δια-Περιφερειακή Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και χωρών της περιοχής.

«Σε όλες αυτές τις εξελίξεις και συζητήσεις, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά, προωθώντας τα συμφέροντά της και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρει η διαπραγματευτική ισχύς της ΕΕ και η ιδιότητά της ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας» σημείωσε.

Πέραν της ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία προχωρά σε διμερές επίπεδο στην ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και στο άνοιγμα της Πρεσβείας της στη Λευκωσία πέρυσι. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος προχωρά με ίδρυση Πρεσβείας στο Τόκυο.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ιαπωνία σε πολιτικό επίπεδο έχουν εισέλθει σε μια νέα τροχιά με ιδιαίτερη δυναμική, η οποία ευελπιστούμε ότι με τη συνέχιση των προσπαθειών μας, θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει απτά αποτελέσματα», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να αναβαθμίσει την έννοια της Οικονομικής Διπλωματίας σε πολιτική υψηλής προτεραιότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Είπε ότι το 2017 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 135.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την εκπόνηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Κυπριακή Οικονομική Διπλωματία. Συνέχισε, λέγοντας ότι στόχος είναι, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους στους οποίους έχει μόλις τον περασμένο μήνα ανατεθεί από την Επιτροπή η εκπόνηση της στρατηγικής, να χαραχθεί εντός του τρέχοντος έτους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κυπριακό μοντέλο οικονομικής διπλωματίας.

Είπε ότι η εν λόγω στρατηγική αναμένεται να βοηθήσει στον εντοπισμό παραδοσιακών, καθώς και άλλων, νέων τομέων της οικονομίας που παρουσιάζουν θετική προοπτική για την προώθησή τους στο εξωτερικό.

Επίσης, ανέφερε ότι η στρατηγική αναμένεται να προτείνει τη θέσπιση ενός μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα συντονίζονται οι προσπάθειες και δράσεις που διενεργούν οι διάφοροι φορείς στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εν λόγω στρατηγικής, το Υπουργείο Εξωτερικών θα διοργανώσει στις 15 Απριλίου 2019 και σχετική Δημόσια Διαβούλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρηματίες, αλλά και στην κοινωνία των πολιτών να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα εξάλλου με σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, εξήγησε ότι ο οργανισμός έθεσε ως στόχο τη διείσδυση σε νέες μεγάλες αγορές που δεν είχαν εξερευνηθεί και αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα και σε αυτό το πλαίσιο η Νοτιοανατολική Ασία συμπεριλήφθηκε στην αναθεωρημένη στρατηγική και το Πλάνο Δράσης του Οργανισμού για το 2019.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν ενέργειες προώθησης της Κύπρου σε αυτήν την αγορά και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις τους επόμενους μήνες, είπε.

«Η προσπάθειά μας είναι να κινηθούμε στοχευμένα και μεθοδικά, αφού θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή προκύπτουν μεγάλες και σοβαρές ευκαιρίες που η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει, είπε ο κ. Μιχαήλ.

Αναφέρθηκε σε ευκαιρίες στους τομείς των επενδυτικών ταμείων, στη μεταφορά εταιρικής έδρας, αλλά και στην ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού τεχνολογικού κέντρου, με στόχο την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Τέλος, είπε ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον τομέα της ναυτιλίας, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και με την εμπλοκή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Στέλιος Δημητρίου, εξήγησε ότι όραμα του συνδέσμου, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και τον Invest Cyprus, είναι η αναζήτηση και αξιοποίηση νέων οικονομικών οριζόντων από μια ενεργή, επίμονη και μεθοδική προσέγγιση της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ιαπωνία και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες ούτως ώστε να δοθούν καινούργιες ευκαιρίες για καινοτομία στο Κυπριακό επιχειρείν, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δοκιμαζόμενη οικονομία μας» είπε ο κ. Δημητρίου.

Η Ιαπωνία και οι αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελούν μια νέα και υποσχόμενη ευκαιρία για το μέλλον των επιχειρησιακών μας υπηρεσιών, προϊόντων, αλλά και επενδύσεων, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.