Μ. Κολιού:Δεν υπήρξε νέο περιστατικό Γρίπης Α σε νοσοκομείο από την Παρασκευή

Από την περασμένη Παρασκευή σε κανένα νοσοκομείο δεν υπήρξε νέο σοβαρό περιστατικό με Γρίπη Α, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Βοηθός Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής και Υπεύθυνη Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού, η οποία, ωστόσο, ανέφερε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της ελεύθερης Κύπρου νοσηλεύονται και επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά, από τα οποία κάποια είναι σοβαρά.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Κολιού ανέφερε, επίσης, ότι κάποιοι ασθενείς νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε διάφορα νοσοκομεία, για να σημειώσει ότι ένας ασθενής νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρνακας, δύο στη ΜΕΘ της Πάφου και δύο στη Λεμεσό.

Σε σχέση με το Μακάρειο Νοσοκομείο, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν νοσηλεύεται κανένας στην Εντατική.

«Η ουσία», είπε η κ. Κολιού, «είναι ότι δεν έχουμε νέα σοβαρά περιστατικά. Νοσηλεύονται και επιβεβαιωμένα και ύποπτα και επίσης κάποια από αυτά είναι ακόμα σοβαρά. Όμως, είναι πολύ σημαντικό το ότι δεν είχαμε νέα σοβαρά περιστατικά".

Ερωτηθείσα σχετικά από το ΚΥΠΕ, η κ. Κολιού ανέφερε ότι από την 1η Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί 43 σοβαρά περιστατικά από Γρίπη Α, ενώ σημείωσε ότι επτά άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν από Γρίπη Α έχουν καταλήξει.

Πρόσθεσε ότι έχουν αποσταλεί για έλεγχο τουλάχιστον 200 περιστατικά, από τα οποία, όπως είπε, ήταν θετικά περίπου τα 150.

«Αυτά ήταν θετικά με μοριακή τεχνική στα νοσοκομεία που επιτηρεί το Υπουργείο Υγείας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα έξω. Δεν είναι ο αριθμός ο τελικός δηλαδή της Κύπρου όλης. Υπάρχουν και στην κοινότητα που δεν ελέγχονται, αλλά υπάρχουν και άλλα που ελέγχονται σε ιδιωτικά Κέντρα. Τα σοβαρά δηλώνονται στο Υπουργείο Υγείας, έστω και αν νοσηλεύονται σε ιδιωτικά Κέντρα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν προβλέπεται νέο κύμα περιστατικών, είπε ότι «για να θεωρείται ότι είναι σταθερή η ύφεση πρέπει αυτό να επιβεβαιωθεί και αυτή και την επόμενη εβδομάδα», προσθέτοντας ότι «θέλει τρεις εβδομάδες χαμηλότερο αριθμό περιστατικών, για να μπορούμε να πούμε ότι μπήκαμε στην ύφεση».

Τέλος της εβδομάδας 5.000 εμβόλια

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κολιού εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος αυτή της εβδομάδας θα παραδοθούν στις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας 5.000 αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία έχουν παραγγελθεί.

Όπως είπε, υπάρχουν μικρές ποσότητες ως απόθεμα, οι οποίες είναι διαθέσιμες για ομάδες, που το έχουν απόλυτα ανάγκη, για να συμπληρώσει ότι το «μικρό απόθεμα», που διατίθεται είναι γύρω στα 400 με 500 εμβόλια.

Υπάρχει όντως μείωση, επιβεβαιώνει ο Α. Ηλιάδης

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), Δρ. Αντρέας Ηλιάδης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει όντως μείωση στα περιστατικά που συρρέουν στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

Εξήγησε ότι «είναι μειωμένα τα περιστατικά από την Παρασκευή το απόγευμα», αφού σημείωσε "δεν υπήρξε εισαγωγή ύποπτου περιστατικού".

Εξάλλου, είπε ότι δεν υπήρξαν ούτε εισαγωγές παιδιών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Διοικητική έρευνα για το θάνατο του 34χρονου Σταύρου Γεωργίου

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η διοικητική έρευνα που διεξάγει για το θάνατο του 34χρονου Σταύρου Γεωργίου, που έχασε τη ζωή του από γρίπη Α, είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος της εβδομάδας.

Όπως είπε, η έρευνα διεξάγεται, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά ποσόν προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα από πράξεις ή παραλείψεις λειτουργών υγείας, που χειρίστηκαν την περίπτωση του 34χρονου.

«Μελετώ όλα τα δεδομένα που έχω ενώπιον μου και ανάλογα θα πράξω», είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει τίποτα περισσότερο για την ώρα, αφού έρευνα διενεργεί και η Αστυνομία, μετά από την καταγγελία στην οποία έχει προβεί η οικογένεια του άτυχου 34χρονου, για πιθανή ιατρική αμέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:31

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.