Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %08 %431 %2018 %11:%Νοε

Κυπριακό - ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη συνάντηση ΥΠΕΞ - Χέιλι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με την Μόνιμη αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

Μιλώντας στο τρίτο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διασυνδέσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι στόχος τόσο της Λευκωσίας όσο και της Ουάσιγκτον είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, αφού προηγουμένως υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι είναι σημαντικό, η αποστολή της Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο να στεφθεί με επιτυχία, αφού αν δεν υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του, ο κύριος Χριστοδουλίδης διαπίστωσε ότι εκτίμηση των συνομιλητών του, είναι ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκέντρωση εξουσιών, μπορεί να δώσει διέξοδο στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής.
Απέρριψε επικρίσεις ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αμφισβητεί την έννοια της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για λανθασμένες ερμηνείες.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης θα παρακαθήσει το βράδυ σε δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε διάφορες προσωπικότητες.
Οι δύο Υπουργοί είχαν συναντηθεί και την περασμένη Τρίτη στην Ουάσιγκτον και συζήτησαν το Κυπριακό, καθώς και διμερή και περιφερειακά θέματα.

Σημαντική η δήλωση προθέσεων Λευκωσίας - Ουάσινγκτον

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών τη δήλωση προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον για θέματα ασφάλειας.
Για πρώτη φορά, είπε, καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας είτε στις διμερείς σχέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται, είπε, για ξεκάθαρη πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας, η οποία, ξεκαθάρισε, δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου κράτους.
Ερωτηθείς κατά πόσο η συμφωνία είναι ενδεικτική του προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κύριος Χριστοδουλίδης, είπε, ότι εν έτει 2018, δεν υπάρχει το δίλημμα της επιλογής μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ο προσανατολισμός, είπε, ξεκαθάρισε το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε σχέση με το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή στις τριμερείς συνεργασίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κύριος Χριστοδουλίδης, διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες,  θα συμμετάσχουν στη βάση συγκεκριμένων θεμάτων που τις ενδιαφέρουν, προσθέτοντας ότι ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν πρόκειται, τόνισε, οι τριμερείς σχηματισμοί να μετατραπούν σε τετραμερείς.


Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη

Τελευταία τροποποίηση στις %AM, %08 %431 %2018 %11:%Νοε