Θετικά σχόλια διεθνώς για τη Συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων- αρνητικά από την ελληνική αντιπολίτευση

Ευμενή σχόλια διεθνώς και ποικίλες αντιδράσεις στην Ελλάδα προκάλεσε η χθεσινή συμφωνία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων για μετονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχάρη τις δύο πλευρές για την αποφασιστικότητα τους, όπως ανέφερε, να τερματίσουν τη μακρόχρονη διένεξη και για τον ηγετικό ρόλο που επέδειξαν στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει, σε ανακοίνωση του, ότι η επίλυση της διαφωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα ωφελέσει και τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι δύο πρωθυπουργοί, αναφέρει, επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Η ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, χαιρετίζοντας τη συμφωνία, σημειώνουν ότι, τώρα, είναι ευκαιρία, όλοι μαζί να εκμεταλλευτούν το παράθυρο που έχει ανοίξει διάπλατα για να συνοδεύσει και να εδραιώσει τους "ανέμους της ειρήνης και της συνεργασίας" σε ολόκληρη την περιοχή".
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα προωθηθεί η πορεία ένταξης των Σκοπίων στο Νάτο.
Ανακοινώσεις και δηλώσεις, που χαιρετίζουν τη συμφωνία, έγιναν επίσης στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη και τη Σόφια.

Διαφωνεί η Ελληνική Αντιπολίτευση

Στην Αθήνα, όμως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι περιφρόνησε τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του και ότι αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή. Ο κύριος Τσίπρας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα, υπογράφοντας συμφωνία που δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησης του.
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη το μεσημέρι δήλωσε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή πρέπει να εγκριθεί πρώτα σε δημοψήφισμα στα Σκόπια, να περάσει προς έγκριση από το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας και, στη συνέχεια, να προωθηθεί προς κύρωση και από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή, Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι το επίσημο σχέδιο συμφωνίας θα αξιολογηθεί, για να διαπιστωθεί αν πληροί τους όρους για προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συμφωνία δίνει συστατική επιστολή στα Σκόπια, για ένταξη στο Νάτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθεί την ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Τη συμφωνία καταδίκασαν η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.