Ικανοποίηση κυπριακής Κυβέρνησης για έκθεση ΓΓ ΟΗΕ

Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί σε καμιά περίπτωση η αποστολή και η αποτελεσματικότητα της δύναμης στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι «χαιρετίζουμε την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ που κυκλοφόρησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός της δύναμης για την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2018 και του πρώτου εξαμήνου του 2019 προβλέπει μάλιστα μια μικρή αύξηση στις δαπάνες.

Με δεδομένη την προσπάθεια εξορθολογισμού που γίνεται στο πλαίσιο των ΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, μας ικανοποιεί η διαβεβαίωση που έχουμε από τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού ότι δεν θα επηρεαστεί σε καμιά περίπτωση η αποστολή και η αποτελεσματικότητα της δύναμης στην Κύπρο, είπε.

Συμπλήρωσε ότι σημειώνεται «ότι η δύναμη θα συνεχίσει να επικεντρώνεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε προσπάθειες που συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, που είναι ο κύριος στόχος μας, και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες στη χώρα μας».

Σύνοδος της Βάρνας
--------------
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε σχέση με τη Σύνοδο της Βάρνας, και ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα βέτο είπε ότι «δεν είναι θέμα δικαιώματος βέτο. Η συνάντηση της Βάρνας είναι συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Είναι προγραμματισμένη».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», συνέχισε, «είχε καταθέσει τα γεγονότα και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε πρόσφατα και ως αποτέλεσμα είχαμε την ομόφωνη τοποθέτηση των ‘27’, όπως δημοσιοποιήθηκε με τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Τουσκ».

Τελικές αποφάσεις για την προγραμματισμένη Συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος «δεν προσπαθεί να εμποδίσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά το να εξασφαλίσουμε ότι θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ ως προς τον τερματισμό της επιθετικής συμπεριφοράς και των προκλήσεων από την Τουρκία άλλα και για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμπρακτη σχέση καλής γειτονίας».

Σε ερώτηση αν η θέση της Λευκωσίας είναι να τεθούν όροι στην Τουρκία από την ΕΕ ώστε να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση της Βάρνας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην επόμενη τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα, θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις. Εκεί θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μαζί με τους εταίρους μας, συλλογικά θα λάβουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει θέμα να προκαταλάβουμε ποια θα είναι η στάση της κυπριακής πλευράς. Το σίγουρο, όμως, είναι η επιδίωξη μας, και η επιδίωξη μας είναι να βρεθούν τρόποι – και αξιοποιούμε όλα τα μέσα και όλες τις διπλωματικές οδούς, πολύ περισσότερο τη συμμετοχή μας στην ΕΕ – προκειμένου να τερματιστεί η προκλητικότητα και η προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποτελούσε επιτυχία η έκδοση μιας καταδικαστικής δήλωσης από πλευράς της ΕΕ ή αν αναμένεται κάτι πιο απτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο στόχος είναι να φέρουν αποτέλεσμα αυτά, τα οποία η ΕΕ περιμένει και ζητά από την Τουρκία. Με κάθε τρόπο εστιαζόμαστε σε αυτό τον σκοπό. Υπάρχουν διάφορα μέσα και τρόποι και η ίδια η ΕΕ προβληματίζεται, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου».

Κληθείς να πει αν αυτοί οι τρόποι αφορούν και τη χρηματική βοήθεια από την ΕΕ προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το τι θα είναι αποτελεσματικότερο θα φανεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν πολλές διαστάσεις και η ίδια η ΕΕ αναζητεί τρόπους, ούτως ώστε οι πολιτικές και η συμπεριφορά της Τουρκίας να είναι τέτοια που να συμβάλλει σε μια βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας. Να μην ξεχνάμε ότι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι μόνο τα κυπριακά θέματα, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την Τουρκία και που απασχολούν και τους υπόλοιπους εταίρους μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δηλώσεις της κας Μέρκελ θέτουν το πλαίσιο προβληματισμού και βεβαίως είναι πολύ σημαντική διαπίστωση ότι ναι, το Κυπριακό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο  ενδιαφέρονται και οι εταίροι μας να βρει τη λύση του. Και η ειδική αναφορά της κας Μέρκελ ότι η Τουρκία έχει κεντρικό ρόλο να παίξει νομίζουμε ότι στέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα».

Δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί
------------
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να γίνει αυτή η προκαταρκτική συνάντηση. Αν θα είναι δείπνο θα το δούμε.  Πρέπει να γίνει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είναι η θεσμική τάξη πραγμάτων και εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, διαπραγματεύεται με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:58

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.