Τσίπρας - Ερντογάν: Λύση στη βάση της ΔΔΟ και εντός του πλαισίου Γκουτέρες

Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει μια λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), και εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν έτσι ώστε να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε, όπως και κατά τις δηλώσεις του στο Προεδρικό, στα δημοψηφίσματα του 2004 λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν αποδεχτεί τη λύση ενώ οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν.  Σημείωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι «μητέρες πατρίδες» και εγγυήτριες στην Κύπρο και πως θέλουν και οι δύο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που αποχώρησε από τη διαδικασία, και είπε ότι, κατά την άποψή του, υπάρχουν θέματα που χρησιμοποιούνται διαχρονικά ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να μην καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. 

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στους δημοσιογράφους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανήλθε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι 43 χρονών, και πως από τότε που θυμάται τον εαυτό του υπάρχει εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. «Όμως αυτό συμβαίνει γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης και ανέφερε ότι αν είχε εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάν αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν στρατοί στο νησί. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.