Η έκθεση της Ελεγκτικής για τις φυλακές - Διαβάστε

Σημαντικά ευρήματα καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία προχώρησε στον οικονομικό έλεγχο των Κεντρικών Φυλακών για το έτος 2016.

Κατά τον έλεγχο, διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στην τελική παραλαβή εξοπλισμού για την ηλεκτρονική παρακολούθηση φυλακισμένων, στην έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος πυρόσβεσης που εγκαταστάθηκε στον χώρο όπου στεγάζεται σημαντικός εξοπλισμός, καθώς και στη διεξαγωγή απαραίτητης εκπαίδευσης του προσωπικού των Φυλακών.
Στα ευρήματα καταγράφονται αρκετά στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων όσο και για τους δεσμοφύλακες, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία των Φυλακών.
Στην έκθεσή του, ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας αναφέρεται και στην έλλειψη φαρμακοποιού στις Φυλακές και εισηγείται επίσπευση της διαδικασίας απόσπασης φαρμακοποιού στις Φυλακές. Παρατηρεί επίσης ότι: Δεν υφίσταται σύστημα παρακολούθησης/καταγραφής των φαρμάκων, δεν έχει οριστεί υπεύθυνος για την τήρηση του αποθέματος των φαρμάκων, δεν διενεργείται επαλήθευση της ορθότητας του εκάστοτε αποθέματος φαρμάκων, παραμένει ανέφικτη η επιβεβαίωση της ημερομηνίας λήξης του φαρμάκου.
Σημειώνει ακόμα οτι στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμού του κατ' οίκον περιορισμού κρατουμένων με ηλεκτρονική παρακολούθηση, υπογράφηκε στις 11.1.2012 σχετική σύμβαση, για την προμήθεια, εγκατάσταση και επταετή συντήρηση συστήματος «Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Φυλακισμένων», μεταξύ του διευθυντή του αρμόδιου Τμήματος και κυπριακής εταιρείας, συνολικής αξίας 283.328 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ο Ελεγκτής αναφέρει ότι παρά το ότι το σύστημα παραλήφθηκε στις 29.2.2012, δεν κατέστη δυνατή η αξιοποίησή του, λόγω των περιορισμών στη νομοθεσία για τα κριτήρια που έπρεπε να πληρούν οι κρατούμενοι για ένταξή τους στο υπό αναφορά σύστημα, καθώς και στον περιορισμό άμεσης ανταπόκρισης, από τον υπεύθυνο παρακολούθησης, στις περιπτώσεις κρατουμένων, οι οποίοι διαμένουν εκτός της επαρχίας Λευκωσίας. Σημειώνει ότι ψηφίστηκε, στις 23.12.2015, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο περί Φυλακών τροποποιητικός Νόμος του 2015, ο οποίος καθιστά εφικτή την καλύτερη εφαρμογή του συστήματος. Ωστόσο -όπως αναφέρει- το Τμήμα Φυλακών, με επιστολή του ημερ. 22.2.2016, σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις νέες απαιτήσεις και συνεπώς θα πρέπει να τύχει αναβάθμισης. Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση του λογισμικού έγινε στο πλαίσιο της συντήρησης του τέταρτου έτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο, καθώς ο εξοπλισμός του συστήματος δεν υποστηρίζεται από την αναβάθμιση του λογισμικού σε τεχνολογία GPS, κρίθηκε αναγκαία η αγορά νέων συσκευών. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 31.3.2016 στο Γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε σε πρώτο στάδιο να αγοραστούν 25 συσκευές, συνολικού κόστους 22.500 ευρώ, η προμήθεια των οποίων μέχρι σήμερα εκκρεμεί. Στις 12.6.2017, το αρμόδιο Τμήμα πληροφόρησε την προμηθεύτρια εταιρεία ότι η απεικόνιση των συσκευών στον χάρτη δεν ανταποκρίνεται στην ακριβή θέση της συσκευής και κατ' επέκταση του κρατουμένου, οπότε ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Πατήστε στο αρχείο πιο κάτω, για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης

Σύνταξη: Γιώργος Αβραάμ
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.