ΠτΔ: Ικανοποημένος από τις συναντήσεις στη Ν. Υόρκη

Ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και για τα αποτελέσματα που προέκυψαν μέσα από τις συνάντησες αυτές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


 
Η συνάντηση διήρκεσε 10 λεπτά, ωστόσο νωρίτερα το πρωί υπήρξε προπαρασκευαστική συνάντηση συνεργατών του Προέδρου με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν.
 
Αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθεται σε γεύμα εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας. Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την έντονη πεποίθηση ότι «τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών, όπως επίσης και στην αποτελεσματική διασφάλιση της εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης του Κυπριακού».
 
Στις δηλώσεις του για τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, είπε πως κατά τη διάρκειά της έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ενώ υπέβαλε εγγράφως και λεπτομερώς τα όσα διαβίβασε στον ΓΓ, κάνοντας ταυτόχρονα μνεία και για σωρεία άλλων εκκρεμοτήτων οι οποίες θα πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική λύση, η οποία θα είναι οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και διαρκής.
 
«Εξέφρασα την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για συνέχιση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου που ο κ. Γκουτέρες παρουσίασε στο Κραν Μοντανά, χωρίς να παραγνωρίζονται τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου, λειτουργικού και φυσιολογικού κράτους», είπε.
 
Ταυτόχρονα διαβίβασε στο Γενικό Γραμματέα την άποψη για την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας προ της όποιας νέας πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Σ’ αυτήν, είπε, καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ή/και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης.
 
«Στο πλαίσιο αυτό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «τόνισα πως καθίσταται αναγκαίο η τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια εάν πρώτο υιοθετεί σαν βάση λύσης τα όσα καταγράφονται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, το εξίσου σημαντικό, το κατά πόσο αποδέχεται τις θέσεις αρχών όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα».
 
Ο Πρόεδρος υπογράμμισε προς τον ΓΓ ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη βελτίωση του κλίματος μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, η λήψη μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κάτοικους του και η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
 
Η συζήτηση κάλυψε και την επικείμενη έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών που αναμένεται να κοινοποιηθεί σύντομα στα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έγινε ανάλλαγη απόψεων και για την υπό εξέλιξη αναθεώρηση που αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
 
Παράλληλα ενημέρωσε λεπτομερώς τον Γενικό Γραμματέα για μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας ή/και των Τουρκοκυπρίων, όπως, παραδείγματος χάριν, την απαράδεκτη σημερινή απόφαση για επιβολή τελών στην αποστελλόμενη προς τους εγκλωβισμένους ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι επανέλαβε προς τον κ. Γκουτέρες τη βασική αρχή πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα. «Επίσης και το ότι οι προτάσεις που υπέβαλα στο Κραν Μοντανά δεν θεωρούνται ισχύουσες εφόσον η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο», πρόσθεσε.
 
Είπε πως την προσεχή εβδομάδα θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο προς πλήρη ενημέρωση των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη και θα παραδώσει στα μέλη του Σώματος όλα τα σχετικά έγγραφα.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, εξέφρασε αισιοδοξία μετά από τη συνομιλία με τον ΓΓ ότι για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν πρόκειται να υπάρξει αλλοίωση της εντολής της. Είπε ότι υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη καλής προετοιμασίας μιας νέας συνόδου για την Κύπρο, ενώ σε σχέση με την Τουρκία πως δεν διαφαίνεται το Κυπριακό να είναι προτεραιότητα, αλλά εστιάζεται σε άλλα προβλήματα.
 
«Επί του παρόντος, οποιεσδήποτε σκέψεις για Plan b αναστέλλονται», είπε χαρακτηριστικά.
 
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχθηκε για τη χθεσινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση, αφού την χαρακτήρισε καλοδεχούμενη, ανέφερε πως τις ίδιες απόψεις εκφράζει και ιδιωτικά και κατ’ ιδίαν.
 
«Δεν είναι ο θόρυβος που κάνεις που βοηθά, αλλά οι θέσεις», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι υποχρεώθηκε να πει όσα είπε δημόσια, για να απαντήσει στα όσα ανέφερε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Επαφές Προέδρου στη Νέα Υόρκη
---------------
Μιλώντας για τις διάφορες συναντήσεις και επαφές στη διάρκεια της εδώ παρουσίας του, είπε πως είχε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του Αμερικανού Προέδρου, να συζητήσει με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Pence τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια επίλυσής του Κυπριακού και τη βοήθεια που αναμένει η Κύπρος από αμερικάνικης πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση.
 
«Ο κ. Pence εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε και υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης με βάση τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.
 
Για τη συνάντηση με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορούμε επιτέλους να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα.
 
Για την συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε πως του διαβίβασε και διά ζώσης πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για επίσκεψη στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Συζήτησαν επίσης τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των άριστων σχέσεων Λευκωσίας και Μόσχας και έχει ξεκινήσει σχετική προεργασία για υπογραφή αριθμού Συμφωνιών κατά την εκεί παρουσία του. Τον ενημέρωσε τέλος για τις τελευταίες εξελίξεις όπως διαμορφωθήκαν στο Κραν Μοντανά.
 
«Εξέφρασα την ευαρέσκεια μου για τη διαχρονική προσέγγιση της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στη θετική ανταπόκριση σε σχέση με τη θέση μας για την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου», είπε.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στις συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον οποίο θα υποδεχθεί στην Κύπρο στις 20 Νοεμβρίου, μία μέρα πριν την τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων ανάμεσα στην Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.
 
«Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, πέραν του Κυπριακού, συζητήσαμε θέματα που άπτονται των ενεργειακών σχεδιασμών των δυο χωρών και συμφωνήσαμε όπως ενισχυθεί ο διάλογος ανάμεσα μας ετήσια ώστε να διαπιστώσουμε πώς μέσα από κοινές δράσεις στο τομέα της Ενέργειας μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω οι στόχοι των δυο χωρών, πάντα προς όφελος του κυπριακού και αιγυπτιακού λαού», είπε.
 
Τέλος, μνημόνευσε τις συναντήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τη συνάντησή του με την κυπριακή παροικία, αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και άλλους.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΡΑΓ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:37

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.