Το κυπριακό συζήτησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας ο ΠτΔ

Το κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ερέζα Μέι, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στο Λονδίνο.

Κατά τη συνάντηση, η κα Μέι ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου αναπτύσσονται πολύ καλά και υπάρχουν και άλλα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση «παρέχει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, και να γίνει ανταλλαγή ιδεών (brainstorming) για τις διμερείς μας σχέσεις, για το Brexit, αλλά επίσης και για το Κυπριακό. Είμαι σίγουρος ότι οι δεσμοί που μας ενώνουν εδώ και αιώνες θα συνεχίσουν και στο μέλλον».
Ακολούθως, η κα Μέι ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χρόνια πολλά και του προσέφερε ένα προσωπικό δώρο για τα γενέθλια του σήμερα.
Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της οποίας δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν.
Καταρχάς οι διμερείς μας σχέσης, και η ανάγκη – μετά και το πρόσφατο δημοψήφισμα του βρετανικού λαού σε σχέση με το Brexit – όπως αυτές οι σχέσεις όχι μόνο διατηρηθούν αλλά ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση και για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο που αναμένεται να αρχίσουν αφότου η Βρετανική Κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50,και η ανάγκη όπως επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στη νέα δημιουργηθείσα κατάσταση.
Συζητήθηκε το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις πτυχές, σε τρία θέματα. Καταρχήν θέματα που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για θέματα που άπτονται της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων – έγινε λεπτομερής παρουσίαση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας της πρότασης που έχει υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα Εδαφικού και Περιουσιακού και για τη σύνδεση αυτών των δύο κεφαλαίων».
Ερωτηθείς για την ανταπόκριση της κας Μέι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οφείλω να πω από την ανταπόκριση ότι η κα Μέι γνωρίζει πολύ καλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχει συζητήσει το Κυπριακό και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, εξέφρασε την ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει είτε μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει παραδοσιακά στο Κυπριακό, ενώ είναι σημαντικό ότι επανέλαβε τη γνωστή θέση της Βρετανίας σε σχέση με τις Εγγυήσεις ότι, δεν διεκδικούν τον όποιον ρόλο εγγυήτριας δύναμης αλλά είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν τον όποιο ρόλο τους ζητηθεί και οποίος (ρόλος) συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες».  
Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.  

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:02

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.