Κατέθεσε ο ΠτΔ μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λευκωσία κατέθεσε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ως μάρτυρας υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κλήτευσε η πλευρά υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου που Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης σε ποινική υπόθεση.

Στη μαρτυρία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν τέθηκαν όροι από πλευράς του Κώστα Κληρίδη πριν από τον διορισμό του.Ο Γενικός Εισαγγελέας στην δική του μαρτυρία είχε πει ότι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για να δεχθεί τον διορισμό του είχε θέσεις τρεις όρους τους οποίους ο τότε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου αποδέχθηκε.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να δεχτεί όρους σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν έγινε αυτό μεταξύ τους. Είπε ακόμα ότι έγιναν δύο συναντήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Ρίκκο  Ερωτόκριτου. Οι συναντήσεις, διευκρίνισε, έγιναν με δική του πρωτοβουλία για να τονίσει τι ανέμενε από τους δύο αξιωματούχους.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε λόγω δυσφορίας που υπήρχε από πλευράς Κώστα Κληρίδη κυρίως για τις αρμοδιότητες των δύο. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος που έγινε μεταξύ τους ήταν για καλύτερο συντονισμό του έργου τους, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον είχε όμως ο Γενικός Εισαγγελέας.

Μετά την κατάθεση του Προέδρου ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Ηλίας Στεφάνου, ζήτησε 20λεπτη διακοπή της διαδικασίας και το αίτημά του έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο.
Στη συνέχεια επανήρχισε  η διαδικασία και ακολούθησε αντεξέταση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Κατά την αντεξέταση του Πρόεδρου Αναστασιάδη από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Ηλία Στεφάνου, ο ΠτΔ είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου τον είχε ενημερώσει ότι ενδιαφερόταν για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι ο κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε παράπονο ότι δεν διορίστηκε ο ίδιος στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Χαρακτήρισε κακή τη σχέση μεταξύ του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του Κώστα Κληρίδη λέγοντας  ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ τους παρά τις συναντήσεις για εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. “Υπήρχε δυστυχώς μια κακή σχέση”, είπε. Εισηγήθηκα, ανέφερε, “να γίνονται συσκέψεις πρωινές και δυστυχώς δεν εγίνονταν αυτές οι συσκέψεις”.

Επανέλαβε ότι το Σύνταγμα ρητώς προνοεί ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Μετά την αντεξέταση του ο Προέδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου δήλωσε ότι καταθέτοντας ενώπιον του Κακουργιοδικείου σήμερα έπραξε το καθήκον του απέναντι στη δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάθεση του είπε ότι «έπραξα το καθήκον μου απέναντι στη δικαιοσύνη της πατρίδας μου. Από την ώρα που καλούμουν ως μάρτυρας, δεν είχα επιλογή, αν δεν προσερχόμουν στο δικαστήριο θα ήταν περιφρόνηση και αν απαιτούμε από τους απλούς πολίτες ότι πρέπει να συμμορφώνονται, να σέβονται και να είναι νομοταγείς πολίτες, πολύ περισσότερο από τον πρώτο πολίτη της χώρας».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τα όσα προκύπτουν από τη διαδικασία φαίνεται να υπήρξε ασυνεννοησία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ό,τι είχα να καταθέσω το κατέθεσα στο δικαστήριο. Πέραν αυτού ουδέν σχόλιο».

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:35

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις προστασίας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σκόνης
12:15
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.