O Πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, εφόσον σέβεται το διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, όχι όμως με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ικανότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Μακρόν.

 

Ο Μακρόν καλεί τον Ερντογάν η Άγκυρα «να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο» (γαλλικό ΥΠΕΞ)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις», ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μακρόν και Ερντογάν είχαν χθες την πρώτη τους συνομιλία μετά από μήνες σε συνέχεια του αδιεξόδου μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων επί των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίζεται πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.