Καραγιάννης :Δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα αλλά για εξάρσεις κρουσμάτων

Δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αυτό που σημειώνεται αυτές τις ημέρες στην Λεμεσό αλλά για εξάρσεις κρουσμάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης.



«Δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα, είναι μια έξαρση σε μια συγκεκριμένη πόλη της Κύπρου, που όπως έχουμε πει πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και αυτό είναι ένα παράδειγμα του τί μπορεί να συμβεί όταν τα πράγματα κάπως εκτροχιαστούν. Ελπίζω η εντόπιση των κρουσμάτων να έχει γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά ούτως ώστε να σταματήσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης και διασποράς του ιού σε άλλες περιοχές της Κύπρου», είπε.

Ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι η κατάσταση στην Λεμεσό ήταν ανησυχητική τις πρώτες ημέρες με τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. «Χθες είχαμε μονοψήφιο αριθμό που ελπίζω να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες και να μην προκύψουν αυξομειώσεις στον αριθμό κρουσμάτων ούτως ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Λεμεσό. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν αυξομειώσεις ανάλογα με τον χρόνο επώασης εκείνων που έχουν μολυνθεί. Ελπίζω αυτό να μην συμβεί», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη ότι υπάρχουν 1000-1500 άτομα με ενεργή λοίμωξη στην Λεμεσό, αν αναγάγει κάποιος τον αριθμό του ποσοστού που βρίσκουν από τα δείγματα, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την διαφωνία του.

«Οι υπολογισμοί που έκανε ο κ. Κωστρίκης βασίζονταν πάνω στα ποσοστά που βγήκαν από τους πρώτους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έδειξαν περίπου 1,5% των δειγμάτων αυτών να βγαίνουν θετικά και ανάλογα με τον πληθυσμό της Λεμεσού έβγαλε εκείνο τον αριθμό. Μετά όμως έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον εννέα από τα δέκα εκείνα κρούσματα ήταν επαφές γνωστών κρουσμάτων. Επομένως δεν αποτελούσαν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο αλλά άτομα τα οποία έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό, παρέβηκαν τους κανόνες και πήγαν για δειγματοληψία κι έτσι έδωσαν και μια λανθασμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην κοινότητα. Εγώ θεωρώ ότι ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ των 50 και 100», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι οι συστοιβάδες λοιμώξεων θα σταματήσουν όταν γίνει ιχνηλάτιση όλων των πιθανών επαφών των θετικών κρουσμάτων, απομονωθούν και παραμείνουν σε απομόνωση. Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι ικανοποιητικά, ο κ. Καραγιάννης απάντησε καταφατικά.

Σε άλλη ερώτηση αν θεωρεί σωστή την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στην κατηγορία Β, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «θα δείξει τις επόμενες ημέρες αν ήταν σωστή ή όχι».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα για λίγες ημέρες τώρα ήταν στην πλάστιγγα από την άποψη ότι παρουσίαζε αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί ερχόμενοι από την Ελλάδα καθώς επίσης και των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας, όπως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και θάνατοι. Επομένως το θέμα αφορούσε στην επιδημιολογική ομάδα να αποφανθεί κατά πόσο η χώρα θα έπρεπε να παραμείνει στην κατηγορία Α ή να υποβιβασθεί στην Β», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.