Ανησυχούν οι εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Οι πρόσφατες  εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα  της πόλης της Αμμοχώστου από  την Τουρκία / ψευδοκράτος οφείλουν να μας ανησυχήσουν, ειδικά για τον  λόγο ότι το θέμα δεν είναι, πρώτον καινούργιο αλλά υπήρχαν στο παρελθόν παρόμοιες αναφορές και, δεύτερον, η  Τουρκία συνηθίζει, ειδικά τα τελευταία  χρόνια να μας ενημερώνει / προειδοποιεί για τις μελλοντικές της ενέργειες.

Η στάση της Κυβέρνησης παραμένει  σταθερή επί του θέματος, έχοντας  προβεί και προβαίνοντας στις απαραίτητες  διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες  που διασφαλίζουν το νομικό καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την  Αμμόχωστο.
Επί του προκειμένου, τονίζεται εξ υπαρχής η ύπαρξη δυο ισχυρών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την  Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα, υπάρχει το ισχυρότατο ψήφισμα 550 της 11ης Μαΐου 1984, σύμφωνα με το οποίο τονίζεται το ότι οι απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους είναι απαράδεκτες, ζητώντας, ταυτόχρονα την μεταβίβαση της περιοχής στη διοίκηση του ΟΗΕ και την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της. Το λεκτικό και διατακτικό μέρος του ψηφίσματος 550 επαναλήφθηκε στο ψήφισμα 789 της 25ης Νοεμβρίου 1992 όπου υπάρχει ξανά ρητή αναφορά στην επιστροφή της πόλης υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΥΚΙΠ.
Τα πιο  πάνω ψηφίσματα επαναβεβαιώθηκαν μετά από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας  στο Συμβούλιο Ασφαλείας του  ΟΗΕ μόλις την 9η Οκτωβρίου 2019. Στην ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που κοινοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Σώματος, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, το πλαίσιο του καθεστώτος των Βαρωσιών και της επιστροφής στους νόμιμους κατοίκους του, καθορίζεται από διάφορες διατάξεις που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας και γενικότερα τον ΟΗΕ και περιλαμβάνονται στην Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 και το συνεπακόλουθο ψήφισμα 482 (1990) του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) και το 2483 (2019) που επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα ψηφίσματα.
Ειδικά σε σχέση με την Αμμόχωστο υπενθυμίζεται  ότι αυτή ελέγχεται πλήρως από  τον κατοχικό τουρκικό στρατό ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει πρόσβαση στην περίκλειστη πόλη, δεν  έχει εποικιστεί μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείτο σχεδόν πάντοτε ως διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση σήμερα αυτού του καθεστώτος από το ψευδοκράτος ή την Τουρκία αποτελεί κατάφωρη, για ακόμα μια φορά, παρακοή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας σε ότι αφορά είτε την προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση του Κυπριακού είτε τις μελλοντικές της βλέψεις σε σχέση με το status quo που η Τουρκία προσπαθεί ενδεχομένως να εγκαθιδρύσει με τις νέες πειρατικές της ενέργειες στο έδαφος και στην θάλασσα.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.