Ανάλυση-H ακαταστασία του Brexit

download 1Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Η διαδικασία της προσπάθειας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει χαοτική και η αβεβαιότητα κορυφώνεται λίγες εβδομάδες πριν την λήξη της παράτασης που δόθηκε στη χώρα και η οποία τερματίζεται την 31η Οκτωβρίου 2019. Τα σενάρια των επόμενων ημερών παραμένουν όλα ανοιχτά, ενώ οι εξελίξεις είναι καθημερινά καταιγιστικές με όλο το πολιτικό (και πολιτειακό) στερέωμα του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκεται επί ξυρού ακμής.

Η κυβέρνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δέχεται πυρά τόσο από την αντιπολίτευση αλλά και από το ίδιο του το κόμμα, με επιφανή μέλη της κυβέρνησης να παραιτούνται, βουλευτές να διαγράφονται από το δυναμικό του Συντηρητικού Κόμματος και τον ίδιο τον αδελφό του Πρωθυπουργού να παραιτείται διαφωνώντας με την στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον σε σχέση με το Brexit.

Η αναστολή της λειτουργίας Βρετανικού Κοινοβουλίου που αναμένεται να αρχίσει εντός της εβδομάδας επιδεινώνει την πολιτειακή κρίση, έχοντας χαρακτηριστεί ως ένα «συνταγματικό πραξικόπημα» αφού στοχεύει στην αποδόμηση της ενάσκησης του νομοθετικού έργου της Βουλής σε σχέση με την διαδικασία ελέγχου από το Κοινοβούλιο του Brexit. Προτού, όμως, ανασταλεί η λειτουργία της Βουλής, τα μέλη της ψήφισαν σε μια σημαντικότατη ψηφοφορία που απέβη τραγική ως προς το αποτέλεσμα της για τον Βρετανό Πρωθυπουργό την απαγόρευση εξόδου χωρίς συμφωνία. Το νομοσχέδιο εκείνο αναμένεται να λάβει την βασιλική συναίνεση για να μετουσιωθεί σε νόμο ο οποίος θα δεσμεύει την βρετανική κυβέρνηση, παρόλο που τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και υψηλά ιστάμενα στελέχη της Κυβέρνησής του έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ερμηνείας του νόμου για να οδηγήσουν την χώρα ούτως ή άλλως σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου 2019, ως ήταν και η προεκλογική δέσμευση του Μπόρις Τζόνσον. Μια τέτοια ενέργεια ενδεχομένως να ανοίξει νέα μέτωπα στην ήδη χαοτική κατάσταση που επικρατεί αφού θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Πρωθυπουργού και αποπομπή του από το αξίωμα, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Βουλή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 15 Οκτωβρίου 2019 με την Βουλή να απορρίπτει το αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή, ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει παράταση για το Brexit από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 17-18 Οκτωβρίου 2019 και το οποίο έχει τον τελικό λόγο έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος. Το αίτημα, φυσικά, θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να υπάρχει η προοπτική κατάληξης σε συμφωνία, την ίδια στιγμή που πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταδεικνύουν ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε κατάσταση παράλυσης και οι ελπίδες για συμφωνία χωρίς την εισαγωγή των ασφαλιστικών δικλείδων για το backstop να είναι εντελώς αμυδρές.

*Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.