Συναντώνται σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα και αύριο για μια σύνοδο κορυφής που αρχικά προοριζόταν να επικεντρωθεί στην οικονομία, αλλά και με δύο πολέμους να ανταγωνίζονται για την προσοχή τους.

Ωστόσο, η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και η πιθανή περαιτέρω ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός ατζέντας των 27. Στο δείπνο σήμερα, θα συζητηθούν τρία βασικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής: η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν ψυχραιμία από όλες τις πλευρές και μέγιστη αυτοσυγκράτηση, κοιτάζοντας προς το Ισραήλ κυρίως, αλλά θα δεσμευτούν σε νέες κυρώσεις για το Ιράν.

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων, που εστάλη από την ομάδα του Charles Michel σε διπλωμάτες χθες το βράδυ, καλεί «όλα τα μέρη» να επιδείξουν «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» και κάνει έκκληση για σταθερότητα στο Λίβανο.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει ένα «στενό και περιορισμένο χτύπημα» εντός του Ιράν, ανέφεραν πηγές στο CNN. .

Σχετικά με την Τουρκία, το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών είναι «ανοιχτό» για προσαρμογή στην συζήτηση των ηγετών απόψε στο δείπνο της Συνόδου.

Μέχρι στιγμής, το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι θετικό για τις ελληνικές θέσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναφέρει ότι διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ειδική αναφορά υπάρχει για το Κυπριακό σε σχέση πάντα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού, γεγονός που μπορεί επίσης να ενισχύσει τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας". Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Τηλεόραση

ΚΩΣ /ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απριλίου 2024 - 17:24

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
06:30
Εν αναμονή για την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία
05:48
Επίθεση Χούθι σε εμπορικά και πολεμικά πλοία
05:41
Τουλάχιστον 4 νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στην Οδησσό
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 30/04/24
05:25
Περού: Στους 25 οι νεκροί από το τροχαίο
05:19
Προτροπές Μπάιντεν για απελευθέρωση των ομήρων
05:14
29 Απριλίου
Τραγωδία στο Περού - 23 νεκροί μετά απο πτώση λεωφορείου σε χαράδρα
21:43
Την Πέμπτη στον Λίβανο οι ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό
21:10
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα - Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
20:47
Μάτι: Ένοχοι 6 από τους 21 για τη φονική πυρκαγιά - Οργή συγγενών
20:30
Μισέλ: Θεμελιώδες στοιχείο για τα ευρωτουρκικά το Κυπριακό - Φιλοδοξίες για διεύρυνση της ΕΕ
19:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.